Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil eurogroepvoorzitter blijven, bleek uit zijn woorden vrijdag na afloop van de ministerraad. Maar hij moet vrezen voor zijn positie.

Dijsselbloem werd vrijdag opnieuw gevraagd naar de kansen op een zware post bij de banencarrousel in Brussel. Dijsselbloem herhaalde wat hij telkens zegt, dat hij al een baan heeft, sterker nog: twee banen. Die tweede (het eurogroepvoorzitterschap) behouden “is mijn ambitie”, voegde hij eraan toe.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak vorige week haar steun uit aan de Spaanse minister Luis de Guindos als Dijsselbloems opvolger. Later bleek dat zij sprak over de termijn ná de huidige van Dijsselbloem.

Dijsselbloem zei vorige week nog zeker te weten dat hij volgend jaar nog voorzitter is van de eurogroep. Hij is benoemd tot de zomer van 2015.

Rutte: Dijsselbloem blijft aan

Ook premier Rutte gaat ervan uit dat Dijsselbloem tot juni volgend jaar voorzitter van de eurogroep blijft. De functie komt pas dan vacant en als Dijsselbloem zou besluiten dat hij verder wil, is hij opnieuw kandidaat.

Rutte reageerde vrijdag ook op vragen over de Duitse steun voor de Spaanse kandidaat om Dijsselbloem op te volgen. Hij wees er fijntjes op dat de eurogroepvoorzitter door de ministers van Financiën uit hun midden wordt benoemd en dat dat met een gewone meerderheid gebeurt. "Dus dat gaan we volgend jaar zien."

Mogelijk herenakkoord in de maak

Ondertussen lijkt er over de benoeming van de Spanjaard De Guindos als voorzitter van de eurogroep een herenakkoord in de maak. Tijdens de Europese top zaterdag in Brussel moet dit worden beklonken. Dat betekent dat Dijsselbloem zijn tweede, Europese baan als voorzitter van het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden kwijtraakt, werd vrijdag vernomen in Brussel.

"Om de huidige voorzitter niet voor het hoofd te stoten'', wordt er zaterdag op de top niet formeel beslist dat de Spanjaard de eurogroep gaat leiden. Dit wordt overgelaten aan de ministers van Financiën om te formaliseren. De EU-leiders zullen dit wel informeel vast afspreken "tenzij de Spanjaarden op een officiële beslissing gaan aandringen".

Wanneer de Spaanse minister van Financiën de eurogroep gaat leiden, moet nog worden afgesproken. Het zou heel goed kunnen dat Dijsselbloem zijn termijn die loopt tot de zomer van 2015 afmaakt.

Lees ook

Stoelendans Brussel: deze Nederlanders worden genoemd

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl